lördag 13 februari 2010

Kalljäst yoghurtkrans

Ja, då var det klart!

En yoghurtkrans blev det som dem som inte räknat ut det tidigare.
Självklart så fick den jäsa i den nya lådan!

Blev fantastiskt gott. Fruktigt, lätt och knaprigt bröd med en markant syrlig ton av yoghurt och surdeg.
Hur gjordes detta bröd då?


Matade min surdeg så att jag kunde få ut 500 g till baket (50-100 g surdeg, 270 g vetemjöl, 230 g vatten). Den stod i ca. 4 timmar, vilken är aningen för lite men det gick bra ändå.

Detta behöver du:

  • (500 g vetesurdeg)
  • 200 g (2 dl)mild yoghurt (naturell)
  • 100 g vatten
  • 2 msk olivolja
  • 60 g honung
  • 220 g graham
  • 400 g vetemjöl
  • 18 g salt

Om det är någon som undrar varför jag alltid har 18 g salt och inte avrundar till 20 så är det så att 18 g salt är precis tre teskedar.








  1. Mät och väg ihop surdeg, yoghurt, vatten, olja, honung och mjölsorterna
  2. Blanda allt i maskin i ca 6 minuter på lägsta hastighet
  3. Häll i salt och blanda i ytterligare 3 minuter på medelhastighet
  4. Häll över degen i en lätt oljad jäslåda och ställ in i kylskåpet
  5. Låt jäsa över natten
  6. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och baka ut till en skruvad krans (eller valfri from)
  7. Låt jäsa i runt 2 timmar (kanske lite till)
  8. In i ugnen som är 275 grader varm i 5 minuter
  9. Sänk till 200 grader och baka i runt ½ timma och lufta ibland
  10. Ta ut ur ugnen och spreja lite vatten på
  11. Klart!


Jag tror att man kan vinna lite på att låta degen jäsa någon timma innan man ställer den i kylskåpet. Man kan nog vinna lite tid och jäskraft om man göra så. Men men, vad vet jag!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken