fredag 5 februari 2010

Det blev bra!

Brödet blev bra!!! :D

Det som jag mest var orolig för var att den inte skulle jäsa tillräckligt. Stabbiga och kompakta bröd har jag gjort tillräckligt av!

Men denna blev bra. knaprig och tjock skorpa som ändå inte var för hård. Syrlig och smakrik! Mums!

Hur jag gjorde? Jo det ska ni får reda på här näst.

Som vanligt matade jag mina surdegar innan jag gick och la mig. Både vete- och rågsurdegen fick ca 150 g mjöl (råg i råg och vete till vete) och 170 g vatten var. Sedan så kokade jag upp lite vatten och skållade (hällde över) 200 g vatten på 150 g grahamsmjöl. Jag blandade runt och täcke med ett lock (plastfolie går bra) och lät den mogna till morgondagen.

Hur gör man sen då? Jo!
Till brödet behöver du detta:

  • 500 g aktiv och reko surdeg (jag använde 250 g av varje sort)
  • Grahamsskållet
  • 100 g vatten
  • 60 g svensk honung
  • 500 g vetemjöl
  • 18 g salt

  1. Blanda allt förutom salt i ca 6 minuter på lägsta hastighet i degblandaren
  2. Tillsätt salt, öka hastigheten till medel och blanda i ytterligare 3 minuter
  3. Olja en låda/bunke med olja
  4. Häll över degen i lådan och förvara i kylskåp
  5. Gå till jobbet (8-10 timmar inkl. resa)
  6. Ta ut lådan från kylskåpet
  7. Laga en god middag
  8. Dela degen i två
  9. Hantera delarna varsamt och vik dem till limpor (ska visa hur detta görs någon gång)
  10. Lägg på en plåt och låt jäsa under en bakduk
  11. Ät din goda middag, gärna i gott sällskap om det finns tillgängligt
  12. Slå på ugnen på 275 grader (kanske ugnen redan var på från matlagningen?)
  13. När limporna rest sig tillräckligt så skjust in i ugnen!här kan man snitta bröden om man vill)
  14. Först 5 minuter på max värme
  15. Sänk till 200 grader och baka i ytterligare 30 minuter
  16. Ut och klart!!! Asmumsigt!












Snittat är alltid snyggare och bättre.
Men det kan sabba en vek eller lite överjäst deg. SE UPP!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken