lördag 20 februari 2010

Äkta surdegsbröd

Dagens sista bak blev en riktigt vetesurdegslimpa.
Matade surdegen imorse när jag väl hade börjat med knäckebrödet. 5-6 timmar senare, då knäckebaket var klappat och klart blandade jag ihop bortgörningen till surdegslimpan.

Lätt som en plätt är det i alla fall:

  • 500 g vetesurdeg
  • 200 g vatten
  • 60 g honung
  • 650 g vetemjöl
  • 18 g salt

Ja, och vad gör vi när vi ska baka bröd? Jo! Blanda, jäsa, grädda, äta!!!
  1. Blanda i minst 10 minuter i maskin.
  2. Sedan är det bara att låta den jäsa i låda i ett par timmar.
  3. Efter 3 timmar lång och härlig jäsning i en lätt oljad låda är det bara att baka ut.
  4. Under tiden som den jäste slog jag ihop degen ett par gånger.
Detta görs genom att göra ett tre-slag. Platta ut degen något och vik ihop den från kanterna och inåt.
Hmm... Det var lite svårt att förklara. Ska se om jag kan lägga upp en skiss eller videoklipp på hur man gör någon gång.

Hur som helst så är det bara att låta de utbakade limporna att jäsa i runt en timma till och sedan grädda. Först på 275 grader i fem minuter och sedan följt av 30 minuter på 200 grader.

Jag hällde på solrosfrön och kvarnsalt. Men man kan ju göra vad man vill.
Sedan är det klart. Mums!

Fluffy slices of heaven!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken