torsdag 7 januari 2010

Surdegsgrund

Då börjar vi då da! Skrev ihop detta lilla startkitt åt några kollegor på jobbet för ett tag sedan. Information och källor väl är lite blandat från egna erfarenheter och kokböcker/bloggar. Dock skulle jag vilja lyfta fram Jan Hedh, som inspirerat mitt bakande, och Martin Johansson, som "kom på" detta med yoghurt (se slutet av inlägget).

Surdeg, introduktion:

Surdeg är en lös deg gjord på mjöl (råg eller vete) och vatten som innehåller en kultur av laktosbakterier och jästceller. Båda dessa lever i och av degen och producerar koldioxid och syror. Tack vare koldioxidproduktionen kan surdegen användas som jäsningsmedel i bakning antingen för sig själv eller tillsammans med kommersiell jäst. Syrorna som bildas (bla. laktos- och ättiksyra) samt andra processer som sker i och av surdegskulturen ger brödet en särskild smak och karaktär. Bröd gjort på surdeg är mer smakrikt och nyttigare än ”vanligt” bröd. Skillnaden mellan vetesur och rågsur är mer av en smaksak.

Att börja:

Dag 1: Blanda 1 dl vatten (100 g) och 1 dl vetemjöl (60 g, gärna ekologisk) i en bunke på 2-4 liter med lock. Låt bunken stå i rumstemperatur (idealiskt 26 grader, t.ex. i ett pannrum eller ovanför kylskåpet) i 3 dygn.
Dag 2-3: Rör om varje dag!
Dag 4: Tillsätt vatten (100 g) och mjöl (60 g) till den deg som stått. Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur.
Dag 5: Nu är degen färdig. Förvaras i kylskåp till kvällen innan du ska baka (se nedan).


Till baket:

Dagen innan du ska baka matar du din surdeg med så mycket vatten och mjöl som du ska i receptet (t.ex. 200 g vatten och 220 g mjöl för ca 400 g surdeg) och låter den bli fullt aktiv vilket tar ca 8 timmar eller över natten i rumstemperatur. Sedan använder du så mycket surdeg som du ska ha och ser till att du har ca 50 g (½- 1 dl) kvar som du förvarar i kylskåp tills nästa bak.

Låt den överleva:

Degen klarar sig i kylskåp i ca 1-2 veckor. Om du inte ska baka på ett tag bör degen matas för att den ska överleva. Släng bort hälften (om du har mycket) och mata den sedan med lika mycket vatten och mjöl som slängdes bort. Degen är nu ”uppfriskad” och klarar sig i ytterliga 1-2 veckor i kylskåpet.

Torka:

Man kan torka surdegen så håller den ”för evigt”. Man blandar upp surdegen med mjöl tills den smular sönder. Sprid ut smulorna på en plåt och låt torka i 1-2 dygn. När du vill sätta igång en surdeg så blandar du en del av smulorna med vatten och nytt mjöl och låter mogna i ca 4 timmar så är surdegen aktiv och klar att baka med. Detta är bättre än att frysa in surdegen (vilket rekommenderas från höger och vänster) då större andel kultur överlever processen.

Fusk?

Man kan ”fuska” igång en surdeg genom att blanda i yoghurt. Då man tillför ett diverse miljoner laktosbakterier så kickstartar man processen och kommer igång fortare. Ännu snabbare är ju så klart att ringa mig och få lite surdeg så är ni igång på 8 timmar. :)

Dag 1: 35 g vatten, 25 g mild ekologisk yoghurt, 50 g mjöl. Rör om två gånger per dag.
Dag 3: 100 g vatten, 100 g mjöl. På kvällen dag 3 bör den vara klar.

Ja, några frågor? Recept med vad om kan göras på surdeg kommer snart!

På återseende!

8 kommentarer:

  1. Sur deg alltså???

    :) .. Gubben...

    Du kom hem med en underbar limpa till mig i samband med bleach/naruto skådning hösten 2007...

    Jag undrar om det skett utveckling? Eller ska jag kalla det evolution i din "kultur"

    :) ..

    Iaf,

    Roligt initiativ :) God fortsättning önskar jag både dig o din hustru !!!

    PÖSS

    SvaraRadera
  2. Tackar tackar!
    Jo, någon utveckling i det hela hoppas jag att det blivit.
    Önskar även dig en god fortsättning på detta mycket välbådande år! :D

    Pöss

    SvaraRadera
  3. Kära Tankedegen (i brist på Bulle):
    Behöver man en Kenwood för en driljard för att göra gott bröd?

    SvaraRadera
  4. Kära Viktor,

    när man knådar degen lyckas man aldrig så bra för hand som med en maskin (fact). Däremot så måste man inte investera i ett sådant monster som jag har då det svider en aning i plånboken (men värmer desto mer i köket och hjärtat).
    Å andra sidan finns det många fina exemplar på köksassistenter i alla möjliga prisklasser.
    Hugin är ett anrikt företag som har en modell ute nu för 1800 kr. En mycket bra maskin för priset verkar det vara. Bosch och även min personliga favorit, Kenwood, har även de billigare varianter under 2000 kr.

    Hur som helst, en assistent kan bli din bäste vän och hjälper dig genom bakträsket på en helt ny nivå! :)
    Hoppas det svarade på din fråga.
    /Joseph

    SvaraRadera
  5. Du startade den här bloggen så väldigt, väldigt lägligt! Mitt nyårslöfte har ju i princip varit att baka med surdeg. Den är just nu på dag 4, men vissa komplikationer har uppstått:
    1. Min köksvåg råkade åka i golvet för ca 80 sekunder sedan. Ajajaj. Tänkte köpa ny så snart som möjligt, men tills dess - är det hela världen om jag mäter upp ingredienserna istället för att väga?
    2. Min glasburk är för stor för mitt kylskåp. Ajajaj det med. Går det att förvara i vanlig burk när den står i kylskåpet?
    3. Jag har ingen köksmaskin. Går det ändå eller kommer armarna att trilla av innan jag kommit till 15 minuter?
    4. Surdegen luktar så infernaliskt, så in i norden fruktansvärt ÄCKLIGT!! Jag har inte lust att äta nåt på 378 dagar och allra minst detta...

    Kul med bloggen och keep on updating! ;)
    /Gunilla

    SvaraRadera
  6. Oj va roligt Gunilla!
    Ja, för att svara på dina frågor då:
    1) Ajajaj va tråkigt med din våg. Klart att det går bra utan våg. En dl vetemjöl vägen ca 60 g. Tänk bara på att 1 dl väger mer om man skopar upp det i dl-måttet då det blir mer kompakt. De flesta vätskor gäller ju 100 g per 100 ml (1 dl).
    2) Gå jätte bra att förvara det i vliken burk som helst. Tänk bara på att den försluter väl. Många har sin surdeg i just plastlådor av olika slag.
    3. Klart det går utan köksmaskin, men det blir jobbigt som sagt va. Ett tips är att göra en lite lösare deg först och bearbeta den till den blir så seg och trådig som man vill (eller orkar). Blanda sedan i mer mjöl tills den blir så stabbig som önskas (eller enligt recept).
    4. En surdeg luktar oftast som surt vin. Den innehåller hemsk massa laktossyra. Personligen tycker jag att det luktar gott. En surdeg som är påväg att dö luktar däremot urk-burk.

    Lycka till med Örebro-limporna!
    /Joseph

    SvaraRadera
  7. Vilken fin och rolig blogg du har knåpat ihop Joseph :)Bakade själv surdegsbröd för första gången i helgen. Mycket gott! Har renoverat hus i ett år nu så det är på tiden att jag börjar baka lite mer istället. Ska absolut följa din blogg och testa några av dina recept.
    Hoppas att allt är bra med er och att ni trivs i stora staden.
    Kramar Linda (Björkö)

    SvaraRadera
  8. Hej Linda!
    Roligt med hus. Någon vedugn till o baka bagebrô i eller? :)
    Trevligt att ha en som följer bloggen. Ska försöka att inte göra dig besviken!

    Hoppas ni har det bra du med!
    Kramar!
    /Joseph

    SvaraRadera

Jästboken