söndag 10 januari 2010

Köksredskap - Del 1: Köksassistenten

Jag tänkte introducera lite bra-att-ha-redskap som varje hushåll borde ha för att kunna baka och laga mat på ett tillfredsställande sätt. För visst känner vi alla igen oss i situationen när man ska göra något i köket och man saknar ett verktyg som, fast än att den kan vara hemskt enkel i sin konstruktion, så blir det så mycket bökigare utan den?
Ett exempel på detta har jag från i julas:
Vi gjorde äggost till julafton och kommer på att även detta året har vi fortfarande inte en hålslev! Nu gick det ganska bra ändå och från och med igår så äger vi nu en hålslev, men visst är det irriterande!?!

Så här kommer del 1 (av 3 kanske? har inte riktigt tänkt ut det hela, men det låter bra i alla fall): Köksassistenten

Grundfunktionen av en köksassistent är att bearbeta deg. Funktionaliteten har dock utökats under åren och idag kan en köksassistent dessutom agera som bland annat el-visp, köttkvarn, pastamaskin, matberedare med mera beroende på vad för maskin och vilka tillbehör man har. Många tycker kanske att hushållsassistent är det rätta uttrycket men detta är snarare ett varumärke som syftar till Electrolux Assistent.

Enligt Jan Hedh blir en bröddeg ALDRIG lika bra om den arbetas för hand som om den görs med maskin. Detta beror på en massa olika faktorer som t.ex. ork, värme, elasticitet och tid. Kan förklara saken närmare en annan gång, men vi går vidare nu (jobbar med att inte skriva för långa inlägg :).

Det finns en rad olika märken och modeller. Ett stort motstånd för de flesta är att en köksassistent är ofta en dyr och stor apparat som man kanske inte använder så mycket som man borde.

Jag har en Kenwood major titanium som är den största och starkaste degblandaren för hemmabruk. Nu förstår jag absolut att inte alla är så tokiga i brödbak som jag och att man vill ha något mer lagom till mindre än 5500 kr. I så fall har ni tur!

Min Kenwood
Det finns massor av andra maskiner som är lika dugliga (nästan) till ett mycket mer humant pris.

Kitchen aid's maskiner är ju alltid populära men är mer snygga än värda priset. Men vill man ha ett snyggt kök så är det kanske värt att begrunda.

Bosch och Hugin har några billigare modeller som fått ganska stor uppmärksamhet (i dessa kretsar) och verkar vettiga. Kolla in ett konsumenttest av Smartson om du vill veta mer.

Hur som helst så vill jag rekommendera alla som vill att baket ska bli roligare och mer motiverande att införskaffa sig en köksassistent.


På återseende!

2 kommentarer:

  1. Men Kitchen Aid kostar väl minst 5500 också?

    SvaraRadera
  2. jo, absolut. Från 5000 och uppåt. Jag menade inte att den skulle vara billig utan att det är en maskin som omtalas mycket och är populär. Funderade länge på att köpa en, men den modellen med stor skål (Pro Line) fanns inte att köpa i Sverige. så det blev Kenwood Major istället.

    SvaraRadera

Jästboken