fredag 29 januari 2010

Semla med surdeg (och jäst)

Då gör vi ett försök att se om surdegssmaken är något att ha i semlor. Funkar det bra kanske jag gör ett nytt försök med enbart surdeg. Men idag tar jag hjälp av lite jäst.


Det som jag slängde i var:
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 500 g vetesurdeg (á 50 g surdeg, 210 g vatten, 240 g vetemjöl)
  • 2 tsk (5 g) kardemumma
  • 2 dl (195 g) socker
  • 750 g mjöl (gärna special)
  • 2 tsk salt
Och till fyllingen:

  • 300 g mandelmassa
  • Vispgrädde
  • (florsocker)


Förberedelser och degblandning:
  1. Gör i ordning surdegen ca. 8 timmar innan baket (exv. innan du går till jobbet eller natten innan)
  2. Smula och vispa ut jästen i mjölken och tillsätt surdegen
  3. Tillsätt kardemumma, socker och mjöl
  4. Blanda i maskin i 4 minuter på lägsta hastighet
  5. Tillsätt salt och blanda i ytterligare 4 minuter på medelhastighet
Degen blir ganska lös, men det blir bra ändå. :)
Häll ut degen i en inoljad bunka med lock och jäs i 1-2 timmar (dubbel storlek)

(Försöker jämt så ett bra kort
på en deg som ser snygg ut
när man häller ut den.
Lyckas som sagt var aldrig)



Utbaket:
  1. Dela upp degen i ca 18 bitar (ca 100 g / bit)
  2. Rulla bullar och låt jäsa på en plåt i runt en timma eller till dubbel storlek
  3. Grädda i 225 grader i 10 minuter på lägsta falsen










Sedan är det bara att göra om bullarna till semlor. Riv mandelmassa, vispa grädden. Skär av toppen av bullen och skrapa ut en grop. Blanda utskrapet med mandelmassan och lite av grädden. Klicka i blandningen i gropen igen och spritsa/lägg på grädde. På med locket och sila över lite florsocker. Voila!





Nu hade ju jag inte någon florsocker då vi gjorde semlorna hemma hos kompis J och S under deras lägenhetsflytt (dvs. inga redskap inget florsocker)

3 kommentarer:

  1. Dom här semlorna njuter man av även som magsjuk!
    /Tjorvens omdömme.

    SvaraRadera
  2. Ja här var dom ju!! Gott eller inte?

    SvaraRadera
  3. Jo då! Hemskt gott! Kunde ha varit lite luftigare, men det beror nog på att degen var så lös. Dra ner på degspadsmängden eller ta i mer mjöl så blir det perfekt!

    SvaraRadera

Jästboken