onsdag 13 januari 2010

Köksredskap - Del 2: Bra att ha

Ja, då tar vi väl och avverkar del 2 i denna mycket spännande bloggserie av brödbakets redskap.
Får väl ta och varsko att man klarar sig väl mer eller mindre utan dessa verktyg (dock med ovissa resultat).

Vi tar och börjar med det enklaste och mest basic:
Köksmåtten -
L, dl, cl, ml, msk, tsk, krm är alla vanliga begrepp vi stöter på i receptboken. Dessa enkla volymsmått möjliggör oss att följa de rätta proportionerna i ett bak och hålla koll på hur mycket av allt vi har haft i. Att köra "på en höft" i all ära, men det blir ofta svårt att göra om precis samma som sist utan mått.
Nyckel: 1 Liter = 10 DeciLiter = 100 CentiLiter = 1000 MilliLiter.
1 Matsked = 15 ml, 1 Tesked = 5 ml och 1 kryddmått = 1 ml
Häll alltid upp mjöl i ett litermått så blir det rätt mängd. Skopar du upp det med dl-måttet blir det för kompakt och brödet lika så.
När vi ändå är på temat så fortsätter vi med min personliga favorit:
Köksvågen -
Detta underbara redskap underlättar allt i baket
"Allt?", frågar du. "Ja, ALLT!", svarar jag och ljuger lite bara för att jag tycker om att använda vågen så mycket!
Istället för att använda köksmåtten kan man använda vågen allena!
I grova drag så är det såhär för 1 dl:
Mjöl (60 g), vatten / de flesta vätskor man bakar med (100 g), socker (88 g), sirap (140 g).
Ja, allt kan man väga och få precis så mcyket som man ska. Hur bra som helst! Jästen, surdegen, saltet och kryddorna är jätte bra saker som man kan väga också!

Degskrapan -
När man väl kommit så långt att degen ska bakas är degskrapan oslagbar. Används för att dela av degen i mindre bitar, skrapa med degen eller mjöl från bordet eller vid städningen efteråt. Jätte bra att ha!

Bakduk aka. kökshandduk-
För att täcka degen då den jäser eller brödet efter att den bakats klart (av hygieniska skäl bör man dock inte använda "kökshandduken" som bakduk.

Kavel -
Beroende på vad man ska göra så kan kavel vara ett måste. Exempel på detta är: Bagebrô (aka Hönökaka), hålkaka, knäckebröd, gifflar mm. Ibland kan en kruskavel vara det man behöver (VILL HA!).

Sist ut denna delen blir det:
Slickepotten -
Använd den som du vill! Ska inte säga så mycket om denna pryl (visst ÄR det ett roligt ord?), ska bara bistå med ett litet tips om du vill ha slickepotten till att få ut degen från degbunken:
Vät slickepotten med lite vatten eller olja så fastnar inte degen så hemskt mycket.


Allt för denna gången! På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken