torsdag 18 mars 2010

Köksredskap - Del 3: Det där lilla extra (del 1 av 2)

Äntligen kommer den tredje delen i redskapsserien (men dock inte den sista).

Det kommer att handla om saker som verkligen inte är ett måste, men som piffar till och piggar upp baken (baket?).


Vi kan börja med Jäskorgen:


Förutom det otroligt snygga mönstret som man får på brödet finns det faktiskt en praktisk anledning till att man använder jäskorg.

Jäskorgar kommer i olika former och storlekar

När en deg jäser växer den vill vi att den ska resa sig och bli en hög och fin limpa. Degen vet dock inte om detta utan jäser ut åt alla håll (inga konstigheter eller hur?). I jäskorgen ligger limpan tryggt och säkert och kan inte jäsa åt något annat håll än upp. "Hurra", säger vi och är nöjda med ett högt bröd!



Brödformar / Baguetteplåt:


Här är det samma teori som ovan. Skillnaden är dock att man gräddar i formen/plåten.
Så brödet antar den formens form man får endast skorpa på ovansidan. Vill man ha mer knaper kan man grädda i ytterligare 5-10 minuter utanför formen/plåten efter det att brödet är klart.



Nagg:


Brödnaggen/stapp är en riktigt gammal goding! Den används främst för att förhindra att brödet jäser ojämt eller blir bubbligt när man gräddar. Typiskt använt till hönökaka, hålkaka och knäckebröd.
Jag har en handgjord nagg från en hantverkare på Öckerö (Emelie of Sweden). Det kan se ut på massor av olika sätt och i brist på en går det alltid att använda gaffel.


Tänker att jag utökar denna serie med ett till avsnitt som kommer senare. Så håll till godo med detta så länge!

3 kommentarer:

  1. Har en fråga. Du la ju ut ett recept på pasta här för ett tag sen när du skulle göra lasagne. Jag funderar på att göra lasagne med egengjord pasta imorn men jag undrar hur länge man ska ha den i ugnen då? Ska man ha lika länge som vanligt? Känn som om det finns en risk för att pastan blir överkokt då? Eller? hm...

    SvaraRadera
  2. Nej då! Inte alls! Om något så föreligger en risk att den inte blir tillräckligt gjord. Eftersom den är färsk om mjuk så kan vissa delar klibba ihop med andra lager eller om man överlappat för mycket. Dessa partier kommer troligtvis att vara mer "al dente". :)

    Men pastan har aldrig under mina år känts överkokt. Så kör på!

    SvaraRadera
  3. Tack! Då ska jag testa det imorn :)

    SvaraRadera

Jästboken