söndag 14 mars 2010

Torra bitar

Vad gör man av allt bröd som inte äts upp och som är för torrt för att avnjutas som smörgås?

Det finns lite olika varianter.

1) Är den inte jätte torr kan man alltid göra om och äta den som varm macka. Smör, ost, tomat, salami och lite örtkryddor rätt in i en varm ugn i 5-7 minuter eller i ett toastjärn så sitter det som en smäck!

2) En annan gammal goding är tillaga fattiga riddare. I princip är det torrt vitt bröd som doppas i en pannkaksliknande smet och steks. Äts med sylt och är riktigt gott!

Man vad gör man om de är för torra och tråkiga för att göra 1) eller 2) av. Eller att man helt enkelt inte är hungrig men måste göra något åt det där torra brödet?!?
Släng inte brödet!!!

3) Man kan göra krutonger!
Skiva brödet i tärningar och rosta i ugnen på 150 °C tills de är hårda och fått lite färg. Jag rostade dem i ugnen innan jag skar upp dem och det gick ganska bra fast det blev smulor i hela köket.
Sedan är det bara att spara dem till nästa gång du ska göra löksoppa eller Caesarsallad. Innan användning kan det vara gott att steka dem i lite smör och smaksätta dem i passande stil (örter, vitlök eller kanske chili).



4) Finner man ingen användning av krutongerna kan man mala ner dem och använda som ströbröd till panering eller nästa gång du gör sockerkaka!

3 kommentarer:

  1. :) gör regelbunden varma grillade mackor av torrt bröd ...

    När det gäller 2an o 3an, är det nått som familjen brukar göra!!

    Men 4an det är nått helt nytt :)

    Kram på dig gubben,

    SvaraRadera
  2. Ni tar så himla snygga matfoton i ert kök, inte så dumt med svart kakel!

    SvaraRadera
  3. Volkan: Det är rätta stilen! Men som sagt var. Eget ströbröd is the skit!
    Anonym: Tack så hemskt mycket för de snälla orden! Värsta egotrippen för mig och vår Nikon Coolpix. Nä, allvarligt talat. Jag kan verkligen inget om foto och all ära går till det svarta kaklet! :)

    SvaraRadera

Jästboken