lördag 27 mars 2010

40 grams bröd

Nej, detta kommer inte att handla om världens minsta limpor. Namnet fick sin grund i att de flesta av ingredienserna är just på 40 gram.
Detta lätta, syrliga och mycket aromrika bröd får munnen att vattnas långt innan brödet kommer ur ugnen. :)

När jag funderade på vad jag skulle göra för bröd idag var jag mycket nära att göra något på dinkelmjölet som står i skåpet. Men den spar jag till en annan dag och tog istället slut på både vårt havrekli och vetegroddarna. Det fanns 40 gram av varje kvar så jag körde på i samma stil och detta är resultatet.

  • 300 g vatten
  • 20 g jäst
  • 400 g vetesurdeg
  • 40 g av vardera: Honung, Havrekli, Vetegroddar, Grahamsmjöl och Grovt Rågmjöl
  • 500 g vetemjöl special
  • 20 g salt (ca 1 msk)



Man kan baka ut på lite olika sätt. Beroende på hur man vill att den ska se ut efteråt.




Se till att mata surdegen natten innan alternativt typ 6-8 timmar innan baket.
50 g vetesurdeg, 200 g vetemjöl och 200 g vatten.
  1. Lös jäst i vatten
  2. Tillsätt surdeg, honung och alla mjölsorter
  3. Blanda 7-10 minuter i degblandare på låg hastighet
  4. Tillsätt salt och blanda i 2-4 minuter till på medelhöghastighet.
  5. Jäs i en lätt inoljad låda med lock till dubbel storlek (typ ½-1 timma).
    Jag jäste den i först i kylskåpet eftersom vi gick ut på stan. Men kör enligt ovannämda så blir det nog bra.
  6. Dela degen i två delar och baka ut dem till två limpor
  7. Jäs i 30-40 minuter. Slå på ugnen på 275°C efter halva tiden
  8. Snitta limporna och grädda i 5 minuter i mitten på ugnen
  9. Sänk värmen och grädda i ytterligare 30 minuter

Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken