Detta lätta, syrliga och mycket aromrika bröd får munnen att vattnas långt innan brödet kommer ur ugnen. :)
När jag funderade på vad jag skulle göra för bröd idag var jag mycket nära att göra något på dinkelmjölet som står i skåpet. Men den spar jag till en annan dag och tog istället slut på både vårt havrekli och vetegroddarna. Det fanns 40 gram av varje kvar så jag körde på i samma stil och detta är resultatet.
- 300 g vatten
- 20 g jäst
- 400 g vetesurdeg
- 40 g av vardera: Honung, Havrekli, Vetegroddar, Grahamsmjöl och Grovt Rågmjöl
- 500 g vetemjöl special
- 20 g salt (ca 1 msk)
Man kan baka ut på lite olika sätt. Beroende på hur man vill att den ska se ut efteråt.
Se till att mata surdegen natten innan alternativt typ 6-8 timmar innan baket.
50 g vetesurdeg, 200 g vetemjöl och 200 g vatten.
- Lös jäst i vatten
- Tillsätt surdeg, honung och alla mjölsorter
- Blanda 7-10 minuter i degblandare på låg hastighet
- Tillsätt salt och blanda i 2-4 minuter till på medelhöghastighet.
- Jäs i en lätt inoljad låda med lock till dubbel storlek (typ ½-1 timma).
Jag jäste den i först i kylskåpet eftersom vi gick ut på stan. Men kör enligt ovannämda så blir det nog bra.
- Dela degen i två delar och baka ut dem till två limpor
- Jäs i 30-40 minuter. Slå på ugnen på 275°C efter halva tiden
- Snitta limporna och grädda i 5 minuter i mitten på ugnen
- Sänk värmen och grädda i ytterligare 30 minuter
Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jästboken