onsdag 31 mars 2010

Surdegspulvret

Jag håller på med ett litet experiment. Jag har blandat surdeg med massa mjöl tills det bara blev smulor av det hela. Sedan lätt jag det torka på en plåt och därefter malt det.

Nu har jag tagit en del av surdegspulvret och blandat i vatten. Nu står det där och jag väntar med spänning på om det kommer att bli aktiv surdeg eller inte.

Får se hur det blir!


Återkommer!

4 kommentarer:

  1. Fortfarande inte kommit igång ordentligt. Får se. När jag satte den på torkning imorse så satte jag den i en avslagen ugn. Undra om det var för varmt? Kanske alla bakterierna dog?

    Svaret får vi imorgon bitti!

    SvaraRadera
  2. Åh...vilket bra expriment och vad roligt att det lyckades!!
    Tack för ett super-tips!
    Glad påsk!

    SvaraRadera
  3. Man kan inte torka i ugnen den dör och man kan sedan inte baka på den. Smeta ut den 2 matskedar på en remsa som täcker en plåt med plastfolie och låt torka i 1 dygn på varmt ställe som i skåpet ovanför kylskåpet.

    Har du de i ugnen så kan man tända endast lampan och ha luckan på glänt, men använd inte spisplattorna det kan bli så pass varmt under att du dödar den.

    Mixa gärna surdegsplattorna fint med mixer eller gärna med kaffekvarn för att få fint pulver.

    SvaraRadera
  4. Jo, det går att torka i ugn. Men det får som sagt var inte vara för varmt. Men bara man ser till att det ligger runt 30-40 °C så är det lugnt och det torkar lite fortare. Men det är som vår anonyme vän skriver: Det är bättre att torka långsamt på ett varmt ställe.
    Kaffekvarn är verkligen ett bra tips. Har letat länge efter en snygg, bra och något som billig kaffekvarn som man kan köpa ett par stycken av och använda till surdeg, kryddor och annat.

    SvaraRadera

Jästboken