torsdag 1 april 2010

Bästa soppan, EVER!

Följande inlägg är ett första april-skämt och är INTE ett rekommenderat köksknep från TankeDegen. Men läs gärna för skojs skull.


För någon vecka sedan skrev jag om ett litet knep vi har när det gäller överblivna köttbitar. Läs mer om det under "bästa pytten".

Ett annat hemskt bra knep som blir hemskt gott och sparar både pengar och miljön är sås-soppa. Det är inte många som har hört om begreppet, men inom husmanskost-kretsar är det en vedertagen konst. Den har sin grund i frankrike och kallas inom gastronomin för "Soupe de la maison", vilket i princip betyder husets soppa (google translate).

Vad gör man då?
  1. Man sparar helt enkelt på de såser som man gör och fryser in dem. När man har runt en halvliter (~500 g) är man redo att köra!
  2. Man tinar dem något och häller över dem i en 2-liters kastrull.
  3. Tillsätter 2,5 dl vatten och 2,5 dl matlagningsgrädde följt av en grönsaksbuljongtärning.
  4. Koka upp och servera.
  5. Detta blir hemskt gott med en bit bröd till.

Passar särskilt som förrätt då det är en kaxig soppa som utmanar smaklökarna och sätter aptiten.
Många har uppfattningen att det blir konstigt att blanda och lätt blir äckligt. Men alla som har gjort det eller smakat vet att det är en grov missuppfattning. Så, mitt påskstressen så kanske det är läge för en "Soupe de la maison"?

1 kommentar:

  1. Ja, okej, vi gick på det jag och Filip. Fast vi trodde inte du var riktigt klok för det lät så oerhört äckligt.

    Glad påsk!

    SvaraRadera

Jästboken