fredag 23 april 2010

Mera bullar!!!

Eftersom det fanns ett visst intresse för bullreceptet också, och eftersom jag ändå bakar en andra sats idag inför imorgon så kan jag lika gärna blogga om det.

Ett ganska straight forward recept, utan krusiduller.
BullDegen:
  • 50 g jäst (gärna för söta degar)
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2-3 tsk kardemumma, gärna färskrostat (Jag VET, en liiiiiiten krusidull)
  • 900 g (1 ½ liter) vetemjöl
  • 130 g smör
  • 1½ - 2 tsk salt (bullar ska SMAKA något!!!)

Fyllning:
  • 100 - 150 g smör
  • kanel och socker eller mandelmassa och vaniljsocker. Lite efter tycke och så. Men jag tycker att man ska ha massor av fyllning. Typ 500 g mandelmassa till fyra längder.

Rosta, pilla ur och mal kardemumman i god tid innan du kör igång. Har du färdigmalet är det bara att börja.
Väg upp smör för både deg och fyllning
Lös upp jäst i mjölk
Tillsätt socker, kardemumma, vetemjöl och margarin (i stora tärningar)
Blanda i maskin på låg hastighet i 4 minuter
Tillsätt salt och öka hastighet till medelsnabbt och knåda i 4 minuter till
Jäs i 30 minuter


Baka ut (en bildguidning):

Ja. Man kan ju baka ut bullar lite hur som helst. Har du en kokbok så finns det säkert en massa tips om hur man gör där.
Denna veckan har jag gjort klippta bullängder. Det är huuuuuur lätt som helst att göra och det blir riktigt snyggt!

Börja med att dela av degen i fyra lika stor delar.

Kavla ut en del till en avlång rektangel och bre på med en fjärdedel av det rumstempererade smöret. Strö / fördela din valda fyllning över hela rektangeln.
KOM IHÅG. JU STÖRRE YTA, JU MER FYLLNING!!! :)

Rulla ihop rektangeln från kortändan. Ja, precis! Än så länge har man gjort PRECIS som när man gör bullar.

Klipp till 70-90% ner i rullen med 2-3 cm mellanrum. Vik ut varannan bullbit åt höger respektive åt vänster och vinkla dem framåt.

Sedan är det bara att pensla med ägg och pärlsocker och grädda i 20 minuter på 200°C i mitten av ugnen.

Klart!

En sista närbild. Var så goda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken