torsdag 22 april 2010

Chokladkaka

I förrgår gjorde jag chokladkaka och tog med till jobbet. Det var många som frågade efter receptet så jag tänkte att jag lika gärna kunde publicera den här.

Förenklat är det en fast kladdkaka med chokladfudgetopping. Hur som helst är den farligt god och ett måste för alla chokladälskare!
Man behöver...


Till kakan:

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 150 g smör
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Till chokladfudgen:

  • 2 ½ dl grädde
  • 1 msk honung
  • 1 ½ msk socker
  • 100 g mörkchoklad
  • 2 msk smör


Smält smöret, låt svalna något. Vispa samman ägg och socker och blanda sedan i det smälta smöret. Sikta över mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao (egentligen behöver man bara sikta kakaon och om mjölet är klumpigt den med). Blanda till en jämnsmet och häll i en form (ca. 22 cm) med höga kanter som är insmord i smörd och ströbröd.

Grädda i mitten av ugnen på 175°C i 30 minuter.


Koka upp grädde, honung och socker i en kastrull. Sänk värmen och låt puttra i 5-10 minuter. Hacka chokladen och häll över bitarna i en bunke. Klicka över smöret och häll sedan på den varma gräddblandningen. Vispa ordentligt med ballongvisp eller kör med stavmixer tills blandningen är jämn (chokladen har smält). Ställ i kylskåpet tills den stelnat något.


Mums!!


Ta ut kakan och tryck ner kanterna något (annars får du en "krater"-kaka). Låt svalna ett tag och bre sedan på fudgen. Ställ in i kylskåp så att fudgen stelnar helt. Ät och njut! Ska man slå på stor kan man servera med grädde, men det är inget måste.


Man kan även skippa i att jämna ner kanterna på kakan och så fyller man "kratern"/gropen med fudgen. Det blir mindre jämt fördelat med fudge, men allt går och allt blandas ju ändå i magen. Eller hur?!?

1 kommentar:

  1. Hej!
    Tur vi fick vetelängderna!
    Inte för att jag inte gillar chokladkaka men det finns inte mycket som slår kaffe och vetebröd.Dessutom hembakt!!
    Men jag saknar degreceptet då det inte bara var vetemjölspåsens recept.
    Trevlig helg! //SteP

    SvaraRadera

Jästboken