torsdag 8 april 2010

Husmanslimpan a.k.a. "Skogaholmslimpa"

Ja, då är det klart!
Limporna (det blev fyra) ska bara vila ett tag innan de ska avsmakas.
Tänk på att detta blir en ganska stor deg. Så klarar inte er maskin av det kan ni portionera upp det i två knådomgångar eller köra på halva receptet.


Precis som jag skrev tidigare så blev det ett bröd på vete, råg, sirap (gärna brödsirap), jäst och svagdricka som degspad.


Vitsen med svagdricka är att få i malt in i brödet. Varför? För att det är GOTT! Svagdricka kan köpas på de flesta matbutiker kring i landet och var länge en vardagsdryck i många hushåll. Idag dricks den mest på storhelger som jul och påsk och smakar som ett mellanting mellan julmust och julöl. Brödsirap innehåller även den maltextrakt och är gott i bröd.


Här kommer receptet:
Fresh deg eller hur?

Fördeg:

  • 50 g jäst
  • 300 g svagdricka
  • 300 g rågmjöl


Bortgörning:

  • Fördegen
  • 260 g sirap
  • 340 g svagdricka
  • 1000 g vetemjöl (gärna special)
  • 100 g rågmjöl
  • 25 g (4 tsk) salt
Vad göra sen då? Jag gjorde lite annorlunda från det som står nedan. Lite krångligare. Vad jag gjorde? Jag skållade 100 g rågmjöl med 200 g kokande svagdricka till att börja med. När det svält och svalnat tillsatte jag jäst, svagdricka och rågmjöl och gjorde klart fördegen. Sen gjorde jag precis som det står från och med punkt 3.

  1. Lös jästen i svagdricka
  2. Häll på rågmjöl och blanda till en tjock gröt. Låt mogna i 30 minuter
  3. Häll i ingredienserna som tillhör bortgörningen (huvuddegen) och blanda i maskin i 8-10 minuter
  4. Stjälp ut degen i en lätt inoljad låda med lock och låt jäsa i 30 minuter eller till dubbel storlek
  5. Dela av degen till två delar
  6. Rulla dem till fyra runda bullar och låt spänna av i 10 minuter
  7. Surdegspulver i bakgrunden
  8. Rulla försiktigt ut bullarna så att de blir till fyra limpor enligt önskemål (t.ex. som en "Skogaholmslimpa")
  9. Låt jäsa i 30 minuter till eller till dubbel storlek (se till att degen fortfarande har spänst kvar, annars rasar det). Slå på ugnen till 275 grader efter halva jästiden
  10. Medan de jäser bör du spruta på lite vatten på dem med en blomspruta. Eftersom de inte ska snittas vill vi att de inte ska spricka i ugnen. Så se till att de jäser fuktiga
  11. Grädda i mitten av ugnen i först 5 minuter
  12. Sänk sedan värmen till 200 grader och baka i 30 minuter till
  13. När brödet har gräddats klart kan man pensla den med skirat smör för att få samma mjuka skorpa som skogaholmslimpan har.


Efter att man penslat dem är de glänsiga som här. Sedan blir de matta.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken