torsdag 23 december 2010

Pepparkaks och lingon curd cheese cake - En julig efterrätt

Här kommer ett liten variant som bygger på lime curd cheese caken som vi gjorde för någon vecka sedan.
Idag gjorde vi en julvariant som har en curd gjord på lingon och kanel och en botten på pepparkakor istället för digestive.

Följ i stort sett receptanvisningarna som finns i länken ovan så skriver jag in här vad som är annorlunda.

Detta behöver du:

Pepparkaksbotten:

  • 180 g pepparkakor (gärna hemmabakade)
  • 75 g smält smör/margarin


Julkryddad lingon curd:

  • 125 g (nästan 2 dl) lingon
  • 0,5 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • ca. 1 ½ tsk citronsyra
  • 1 ½ dl strösocker
  • 25 g smör/margarin
  • 1 ägg
  • 1 äggula
Botten:
Botten gör du precis som till lime curd chesse caken. Se bara till att smula ner pepparkakorna ordentligt. Annars blir det svårt att få en slät botten som inte rivs upp.

Curden:
  1. Koka upp vatten, lingon och kanelstången på svag värme i 5 minuter. Ta ut kanelstången och kör en stavmixer (eller dyl.) i lingonkoket för att få en slät puré.
  2. Blanda i socker, citronsyra smör och uppvispat ägg och blanda ordentligt.
  3. Värm på och låt puttra på svag värme under ständig omrörning tills smeten tjocknat till.
  4. Om ni gjort lime/lemon curd tidigare så bör ni inte vara oroliga att lingoncurden känns lite rinnigare. Den har såpass mycket pektin i sig så det stelnar finfint när det väl kyls.


Fyllningen gör på samma sätt som i det länkade receptet (klicka även här som bonus), men ha gärna i 1 dl lingon i den för extra känsla.

Montering står även det i det andra fönstret/fliken. Har ni inte orkat öppna länken som jag tjatat om så monterar ni så här i korthet:

  1. Sprid ut lite mindre än hälften av curden på en väl pressad och kyld botten (som ni tryckt ut i en springform).
  2. Ställ in kakan i frysen tills curden stelnat.
  3. Ta ut den och häll i fyllningen (grädde, socker, färsk ost och lingon (men det får ni faktiskt kolla på mitt andra recept för att veta hur man gör)).
  4. Ställ tillbaka allt i frysen till det stelnat.
  5. Sprid sedan ut resten av curden (som vid detta laget nog ser nästan ut som jullack :).
  6. In i frysen igen och ta fram 30 minuter till en timma innan förtäring.

Resultatet ser ni enbart här!

Mycket nöje

1 kommentar:

  1. Efter att ha smakat kakan: Vi skulle nog inte haft i lingon i själva smeten, utan kanske kanel.
    Hela intrycket blev lite för surt. Mindre citroncyra i lingoncurden, också. Men annars blev den god!

    SvaraRadera

Jästboken