lördag 11 december 2010

Biltårta!

Smask! Idag är det dags för TÅRTA! Min favorit sak här på jorden! Mums!
Och det är ju faktiskt inte vilken tårta som helst. Det är en biltårta som vi ska ha på "kalas" idag för att fira att min älskade Mia tagit körkortet! GRATTIS!!!


En ganska enkel tårta, men förmodligen väldigt god! Har enbart smakat de separata beståndsdelarna och inte den monterade härligheten. Men tårta kan liksom inte bli fel (för det mesta).
Vi hade tänkt att pröva Arlas smaksatta vispgrädde, men den fanns inte i butiken. Så det får bli en annan gång. Så idag får ni ett recept på hur man gör egen chokladgrädde.

Detta behöver du till Körkortsfirartårtan:

Tårtbotten:
  • 4 ägg
  • 2 dl /180 g socker
  • 1 dl / 60 g vetemjöl (ej special)
  • 1 dl / 75 g potatismjöl
  • 1 tsk / 5 g bakpulver
  • (ev. 1 tsk vaniljsocker)

Fyllning:
  • ca. 200 g blåbär
  • 3 st mogna bananer
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 msk socker
  • ev. 75 g färskost (typ Philadelfia)

Topping/Garnish:
  • 3 dl vispgrädde
  • Karamellfärg (typ röd)
  • Godis (via använde oss av fyra lakritsrullar och några Smarties/non-stopp)
Och så här gör du:

Botten:
  1. Slå på ugnen på 175 °C.
  2. Vispa ägg och socker pösigt (vitt och fluffigt).
  3. Blanda samman mjölsorter och bakpulver (eventuella vaniljsocker) i en separat skål.
  4. Smöra en liten långpanna (typ 20 x 30) och ströbröda den.
  5. Slå i mjölblandningen till ägg och sockersmeten och blanda snabbt till en smidig smet.
  6. Häll ut i långpannan och grädda längst ner i ugnen i 30- 35 minuter (175 °C).
  7. Ta sedan ut plåten, låt botten svalna något och stjälp sedan ut den.
  8. Denna botten delas bäst i två dela (vilket vi gjorde), men klarar säkert att delas in i tre.

Fyllning:
Bär-smootie-fyllning -
  1. Mosa samman banan och blåbär.
  2. Klart att bres ut i tårtan!

Chokladgrädde -
  1. Vispa grädde så att den är medel hård.
  2. Blanda kakao och socker med färskosten.
  3. Vispa in färskosten i grädden.
Har du inte färskost: Blanda då i kakao och socker i grädden innan du vispar.

Montering:
  • Bre ut bär-smootie-fyllning i tårtan (mellan lagerna).
  • Bre sedan på chokladgrädden.
  • Lägg på andra bottenhalvan.
  • Vispa toppingens grädde (med lite socker om så behagar).
  • Täck tårtan med grädde (men använd inte all grädde).
  • Blanda i karamellfärg i resterande grädde och använd fantasin till att skapa din bilkreation (se bild nedan för vårt serveringsförslag :)

  • Lycka till!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar

    Jästboken