tisdag 7 december 2010

Lime curd cheese cake

Jag ska som sagt var inte bara fastna i att blogga om testpilotandet! Mat och recept måste ju ändå få komma först!

Så, på begäran av en arbetskollega lägger jag upp receptet till fredagens fredagsfika på jobbet:
Lime curd cheese cake!

Lime curd är nästan precis samma sak som sin mer kända och vanliga broder lemon curd.
Om du inte känner till detta härligt goda pålägg (i liknelse med marmelad) så borde du gå på afternoon tea någonstans och uppleva lenom curd på nybakta scones.
Eller helt enkelt göra det själv, eller köpa på ICA, och baka egna scones. :)

Hur som helst! Detta är en jätte lätt cheese cake att göra, som inte kräver att något ska vara i ugnen.

Du behöver:

Botten:
  • 180 g degistive kex (eller liknande)
  • 75 g smält smör

Lime curd:
  • 3 lime (eller två citroner)
  • 2 ägg
  • 4 dl florsocker
  • (1-2 tsk limeskal)
  • 75 g smör

Fyllning:
  • 250 g färskost naturell (typ philadelfia)
  • 1 dl muskavadosocker (går även med brunt farin /eller vanligt socker i värsta fall)
  • 1 tsk rivet limeskal
  • 2 dl vispgrädde


Botten:
  1. Ta en 22 cm springform och smöra den lätt.
  2. Mixa smulade kexen med det smälta smöret (ju smuligare kexen är desto lättare det blir i nästa steg).
  3. Tryck ut smeten i formen.
  4. Ställt svalt.

Lime curd:
  1. Tvätta limerna och riv det yttersta skalet. Spara en tsk till fyllningen.
  2. Pressa ut saften (ca. 1 dl) ur limen.
  3. Vispa samman alla ingredienser till curden, utom smöret.
  4. Sjud sakta under omrörning tills den tjocknat.
  5. Smält ner smöret och ta bort kastrullen från plattan.
  6. Ställ curden i kylskåpet så att den svalnar något.

Fyllningen:
  1. Vispa samman grädde och socker så att det blir lättvispat men inte rinnigt.
  2. Vispa i osten och limeskal och kör smeten slät.

"Montering":
  1. Lägg lite av limecurden på botten och bred ut.
  2. Låt stå svalt en stund.
  3. Häll på ostfyllningen, bred ut och ställ sedan formen i frysen tills kakan stelnat helt (ca. 2 timmar).
  4. Bred sedan ut så passa mycket lime curd som ni vill ha på toppen (blir generellt lite över som man kan ha i en burk som smörgåspålägg).
  5. Ställ kakan tillbaka i frysen och ta sedan fram den ca. 1 timma innan servering.

Njut!
Glömde att ta kort på kakan i fredags. Så ni får ta till godo en lemon curd cheese cake från Oprah´s recepthemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken