söndag 30 maj 2010

Enkelt och fluffigt!

Igår var det lördag. Vilket betyder? Just det ja: BRÖDBAK!!!
Kände att det var ett tag sedan jag skrev något brödrecept så nu var det i alla fall dags!

Det som gjordes igår var som sagt var ett enkel litet bröd som inte tog mer än 3 timmar att göra (om man inte räknar surdegsprocessen).

Detta behöver du:

  • 400 g vetesurdeg
  • 100 g rågsurdeg (eller 100 g vetesurdeg till)
  • 25 g jäst
  • 3 dl (200 g) vatten
  • 60 g mörk/brödsirap
  • 800 g vetemjöl
  • 3 tsk salt

Så här gör du:

  1. Mata din surdeg med hälften vatten och häften mjöl så att du får så mycket surdeg som du ska ha (exv. 200 g vatten + 200 g vetemjöl till din surdegsslatt eller 50 g vatten + 50 g rågmjöl till din rågsurdegsslatt). Om du vill vete hur du startar en sur deg kan du läsa mera HÄR
  2. Låt surdegen stå framme i en burk med lock över natten eller i minst 6-8 timmar
  3. När surdegen är redo börjar du med att smula ner jästen i en bunke och löser upp det i vattnet
  4. Häll i surdegen/surdegarna sirap och mjöl
  5. Blanda på låg hastighet i en degblandare i ca 8 minuter
  6. Tillsätt salt och öka hastigheten till medelhögt och blanda i ca 3 minuter till
  7. Häll ut degen i den lätt oljad låda med lock och låt jäsa i runt en timm

  8. Dela sedan degen i två delar om ca. 900 g
  9. Rulla till runda bullar (bollar?)
  10. Knåda och rulla ut bullarna så att det blir en lite avlång limpa som du vill ha den
  11. Jäs på en bakpappersbeklädd plåt i runt 30 minuter. Slå på ugnen på 275°C efter halva tiden


  12. Snitta limporna och grädda i mitten av ugnen i 5 minuter till att börja med
  13. Sänk sedan tempen till 200°C och grädda i ytterligare 25 minuter.
  14. Sedan, mina vänner, så är det klart! Låt vila i 15-20 minuter innan ni skär upp och njuter. Gå utmärkt att frysa.



Vi gjorde även hemskt goda punschrullar igår. Skriver mer om dem och läger upp bilder i veckan.

Happy baking on you!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken