Kände att det var ett tag sedan jag skrev något brödrecept så nu var det i alla fall dags!
Det som gjordes igår var som sagt var ett enkel litet bröd som inte tog mer än 3 timmar att göra (om man inte räknar surdegsprocessen).
Detta behöver du:
- 400 g vetesurdeg
- 100 g rågsurdeg (eller 100 g vetesurdeg till)
- 25 g jäst
- 3 dl (200 g) vatten
- 60 g mörk/brödsirap
- 800 g vetemjöl
- 3 tsk salt
Så här gör du:
- Mata din surdeg med hälften vatten och häften mjöl så att du får så mycket surdeg som du ska ha (exv. 200 g vatten + 200 g vetemjöl till din surdegsslatt eller 50 g vatten + 50 g rågmjöl till din rågsurdegsslatt). Om du vill vete hur du startar en sur deg kan du läsa mera HÄR
- Låt surdegen stå framme i en burk med lock över natten eller i minst 6-8 timmar
- När surdegen är redo börjar du med att smula ner jästen i en bunke och löser upp det i vattnet
- Häll i surdegen/surdegarna sirap och mjöl
- Blanda på låg hastighet i en degblandare i ca 8 minuter
- Tillsätt salt och öka hastigheten till medelhögt och blanda i ca 3 minuter till
- Häll ut degen i den lätt oljad låda med lock och låt jäsa i runt en timm
- Dela sedan degen i två delar om ca. 900 g
- Rulla till runda bullar (bollar?)
- Knåda och rulla ut bullarna så att det blir en lite avlång limpa som du vill ha den
- Jäs på en bakpappersbeklädd plåt i runt 30 minuter. Slå på ugnen på 275°C efter halva tiden
- Snitta limporna och grädda i mitten av ugnen i 5 minuter till att börja med
- Sänk sedan tempen till 200°C och grädda i ytterligare 25 minuter.
- Sedan, mina vänner, så är det klart! Låt vila i 15-20 minuter innan ni skär upp och njuter. Gå utmärkt att frysa.
Vi gjorde även hemskt goda punschrullar igår. Skriver mer om dem och läger upp bilder i veckan.
Happy baking on you!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jästboken