tisdag 18 maj 2010

Folkets bröllopstårta

Ja, eller ett försök till att göra den. Himla massa jobb, men hemskt roligt!

Då kanske ni undrar: "Varför gör Joseph en fancy-tårta så här på en måndag?!?!"(tårtan bakades igår)

-Jo! Anledningen till detta är att min älskade och världens bästaste fru fyller år idag och hon önskade sig denna tårta!!!

Då kanske ni ställer följdfrågan: "Varför köper du den inte då då?"

-Tja... Dels för att den inte börjar säljas förrän den 19 maj (alltså onsdag) och dels för att det är så himla roligt att baka!

Hur som helst. Detta stod i tidningarna i för någon vecka sedan:

" Folkets bröllopstårta, som börjar säljas den 19 maj, är inte helt olik en
gammal hederlig prinsesstårta med marsipanlock. Färgen är dock vit i stället för
grön. Tårtans botten är gjord av mandel, som täckts med jordgubbskompott och
ovanpå detta ett lager med vaniljmousse och mandelkrisp."

-DN, 2010/04/29


Hela receptet (anpassad för BARA 28 tårtor) släpptes av Sveriges bagare & Konditorer och kan läsas HÄR. Mumsigt va? Jag har dock gjort några modifieringar, men tycker (hoppas) ändå att helheten är den samme.

Till exempel:

  • Hela baket var helt laktosfritt. Alltså gjord på laktosfri mjölk och laktosfri grädde. Detta för att min systerson som ska vara med på kalaset inte tål laktos. Det går alltså att göra med eller utan laktos. Bara så ni vet!
  • Mia är inte världens största fan av vanilj, så jag bytte ut vaniljbavaroise mot vit chokladbavaroise
  • Mandelkrispen som det ska vara var lite fööör pretto och innehöll saker som inte riktigt gick att få tag i (typ Feuilletine). Så där gjorde jag en enklare, men minst lika god variant
  • Jordgubbskompotten hade färska jordgubbar istället för frysta.
  • Och så var marsipanen hemmagjord (inte från grunden, men av mandelmassan i alla fall).


Här kommer i alla fall mitt recept för denna mycket goda tårta (som i skrivande stund ännu inte är provsmakad):


Gör delarna i följande ordning: Bavariose och jordgubbskompott först då dessa tar ett tag att stelna i kylen. Gör sedan botten och mandelkrisp. Gör sist marsipanlocket.



Vit chokladbavaroise (mousse):



  • 3 dl Mjölk
  • 150g Vit choklad av god kvalitét
  • 4 Äggulor
  • 1 dl Strösocker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 3,5 Gelatinblad
  • 2,5 dl Vispgrädde



  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten

  2. Koka upp mjölken och smält i den vita chokladen. Vispa hela tiden så att mjölken inte bränner i botten. Låt svalna en aning

  3. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt

  4. Rör i den lite varma chokladmjölken i äggfluffet. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt den tjockna under ständig omrörning på svag värme. Den får absolut inte koka. Smeten är klar när den är 85 grader varm eller strax efter att den börjar ryka.

  5. Kramar ur och vispa i gelatinbladen. Låt smeten svalna helt (ställ i kyl eller frys). Vispa grädden fin och fluffig, vänd i grädden i chokladsmeten. Låt den stelna i kylen minst 2-3 timmar medan du gör de andra delarna.


Jordgubbskompott (blir typ dubbelt så mycket som man behöver):

Jag trodde att det var för mycket men efter att ha smakat så borde jag ha tagit i mera!!

  • 2 st gelatinblad

  • 0,5 l jordgubbar

  • 1 dl socker


  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5–10 minuter.
  2. Snoppa jordgubbarna och kör dem till puré i matberedaren tillsammans med sockret
  3. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme
  4. Häll lite av jordgubbspurén i gelatinet och rör om
  5. Häll sedan blandningen i purén och blanda noga
  6. Ställ formen i frysen i 20 minuter så att krämen sätter sig

Mandelbotten:

  • 250 g160 g mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 32 äggvitor
  • 2-3 msk2 msk vetemjöl

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Vispa äggvita och socker till en marängliknande smet
  3. Rör net grovt riven mandelmassan och vetemjöl och blanda till en smidig smet
  4. Häll ut smeten i en 22 cm springform
  5. Grädda ca 12 minuter
  6. Stjälp upp ganska så fort så att den inte fastnar.
Mandelkrisp:
  • 100 g sötmandel
  • 1,5 dl råsocker
  1. Grovhacka mandel och rosta i en torr stekpanna på medelgod värme ca 5 min under omrörning
  2. Tillsätt socker och låt det smälta till ljusbrun färg
  3. Häll snabbt upp på bakplåtspapper och bred ut det lite
  4. Låt stelna och bryt sedan av bitar som hackas lätt.

Marsipan (Blir på tok för mycket marsipan. Man behöver typ en tredjedel av detta för marsipanlocket):

  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 3½ msk vetemjöl
  • 300 g grovt riven färsk mandelmassa
  • 2-5 dl florsocker
  1. Koka upp vatten och smör i en kastrull
  2. Blanda i vetemjöl och sjud på svag värme tills degen släpper från botten
  3. Låt svalna
  4. Arbeta degen tillsammans med mandelmassa och florsocker till en smidig deg
  5. Är degen för kletig så arbeta in mer florsocker

För att göra marsipanlocket kan man göra så här:

  1. Klipp upp två 3 listers frysplastpåsar
  2. Fukta köksbänken något och lägg den ena påsen
  3. Tryck ut marsipanet på påsen och täck med den andra påsen
  4. Kavla till önskad storlek och tjocklek
  5. Rulla ihop locket med påsarna och rulla loss den på tårtan samtidigt som man tas loss ena påsen

MONTERING:
Varva tårtan med botten / kompott / bavaroise / mandelkrisp / vispgrädde / marsipanlock

Ställ eventuellt in den i frysen efter bavaroise så att den kan stelna tillräckligt inann man formgiver med grädde

Jag gjorde lite annorlunda (vilket jag ångrar) där jag hade halva bavaroisen sedan kompotten som jag försökte virvla in i bavariosen. Det gick inte. Sedan hade jag på resten och hade för lite grädde att täcka allt med. Men men. Hoppas som sagt var att den kommer att smaka ändå!!

Saknar en prinsesskrona men ganska fin trots att den är så tråkig

Lycka till!!

1 kommentar:

  1. Ok!
    Tårtan är provsmakad och vad kan sägas?
    Hemskt god måste jag väl ändå erkänna, men lite för tjock botten och lite för lite kompott (använd alltså mer av det som ni gör).
    Annars var det mycket gott! och mer finns det kvar att äta! MUMS!!!

    SvaraRadera

Jästboken