Nu är det bara att kör på! Tar med mig en näve till Öckerö och ser om det finns något gott påsksurdegsbröd som ska göras. Eller var det i påsk som man INTE skulle ha syrat bröd?
Hur som helst så får ni en morgonbild på surdegspulvret här.

En mat, bröd och livsåskådningsblogg som på något vis kanske inspirerar till något bra hos någon någonstans. Kan i alla fall lova minst ETT hejdundrans gott bröd!
Jag jäste den i först i kylskåpet eftersom vi gick ut på stan. Men kör enligt ovannämda så blir det nog bra.
Vi kan börja med Jäskorgen:
Förutom det otroligt snygga mönstret som man får på brödet finns det faktiskt en praktisk anledning till att man använder jäskorg.
Jäskorgar kommer i olika former och storlekar
När en deg jäser växer den vill vi att den ska resa sig och bli en hög och fin limpa. Degen vet dock inte om detta utan jäser ut åt alla håll (inga konstigheter eller hur?). I jäskorgen ligger limpan tryggt och säkert och kan inte jäsa åt något annat håll än upp. "Hurra", säger vi och är nöjda med ett högt bröd!
Vispa ut jästen i vatten och häll sedan ner surdegen, sirapen, rågmjöl, saltet och det mesta av vetemjölet.
Blanda i 8 min för hand som jag förklarade ovan.
För över degen till en inoljad låda/bunke med lock och låt den jäsa i runt 2 timma (slå gärna ner degen en gång där i mellan).
Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela av den i 12-15 delar (runt 160 g st körde jag). Rulla dem till runda bullar, mjöla dem ordentligt och låt dem vila (spänna av) i runt 10 minuter. Platta till och nagga dem med en nagg eller gaffel. Lått upp dem på en plåt och låt dem jäsa i ca 30 minuter under en bakduk.
Slå på ugnen, ställ den på 275 grader och släng i plåten när ugnen är varm.
Grädda i 5 minuter och sänk sedan värmen till runt 200 o baka i ytterligare 10-20 minuter. Sen är det bara att koka te och mumsa i sig dem!Man kan också göra en limpa av deg om man vill. Degen räcker till två härliga limpor. Det ska jäsa lika länge som frallorna med gräddas i mitten av ugnen i runt 35 minuter.
Om ni har fler frågor är det bara att peppra iväg så ska jag svara så gott jag kan!
Lycka till i köket!
Dessa bullar kallas för ämne. När jag var liten kallade mormor bullarna för barnrumpor och att vi inte fick störa dem medan de "vilade".
Jag säger till Mia "att basilikan är slut men persilika har vi gott om."
"Va? Vad sa du?", frågar hon. "Sa du persilika?".
"Ehhh.." Mumlar jag en stund av desperation. Högst medveten av att jag sagt fel, men kunde inte för allt i världen komma på vad det var som blev fel.
"Persilja!" ropar jag till sist ut! men det var för sent. Jag hade redan lyckats roa min fru till fullo.