Om du inte redan har en surdeg så börjar du med det. Det finns råd om hur du gör det här, eller så följer du receptet nedan:
Dag 1
180 g rågmjöl (fint)
3 dl vatten (30° C)
Dag 2
90 g rågmjöl
1,5 dl vatten (30° C)
Dag 3
90 g rågmjöl
1,5 dl vatten (30° C)
Eftersom jag redan har en rågsurdeg matade jag den med 6 dl vatten och 360 g fint rågmjöl.
När surdegen är klar är det dags att blanda degen. Till detta behöver du:
- 960 g surdeg
- 140 g sirap
- 50 g matolja
- 50 g jäst
- 820 g vetemjöl
- 1 msk salt
På tal om detta med salt. Jag kom på att jag brukar skriva i de flesta recept att man ska ha i tre tsk salt. Men det är ju samma sak som en msk. Hehe.. lustigt det där.
Ja ja. Vad gör man sen då?
Jo!
- Smula sönder jästen och blanda ner allt förutom mjöl och salt.
- Blanda och försök att få jästen att lösa sig och blandas ut jämt så bra som möjligt (det är svårt utan vatten jag vet)
- Häll i vetemjöl och blanda i maskin på lägsta hastighet i 7 minuter
- Mät upp och häll i salt och blanda på medelsnabb hastigheten i 3 minuter till
- Låt degen jäsa i bunken eller i en lätt oljad låda i 60-90 minuter (eller till dubbel storlek)
- Väg upp bitar om 300-350 g och vik till rutor med treslag
- Låt dem spänna av i 10 minuter och rulla sedan ut till baguetter
- Jäs i 30 minuter (eller till dubbel storlek)
- Grädda i 10-15 minuter på 225° C.

Detta är ett treslag
Sedan är det bara att njuta av de goda baguetterna.Man kan göra långa stora...
Jag ser fram emot ditt dunder bröd :)... Vilken reklam du gör gubben...
SvaraRaderaKärlek från Västkusten!!