tisdag 30 november 2010

Julbak 2010 - Del 1

I lördags började julen! Hur gött som helst!
Vi hade förberett en pepparkaksdeg på fredagen och hade köpt på oss råvaror för att göra en dubbel sats lussebullar. Vi gjorde även en liten mjuk pepparkaka med lingon för att ha något att äta under bakdagen. :)

Några vänner från vår hemgrupp kom över och hjälpte till i baket. Hemskt trevligt!

Fem timmars bakande. Det är så en lördag ska vara! Fast lite öm i ryggen blir man. :)


Lussedegen gjordes på receptet från "Vår kokbok". Inte så märkvärdig:
  • 50 g jäst
  • 500 g (5 dl) mjölk
  • 150 g margarin
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ dl (210 g) sirap
  • 1 ägg
  • ca. 900 g vete mjöl

Blanda ordentligt i maskin (ca. 10 minuter). Låt jäsa i 30 minuter. Baka ut till valfri form. Jäs i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 10 minuter på 225 °C.

På hälften av degen (dvs "av en sats lussedeg") gjorde vi kusar eller som de mer populärt kallas lussekatter. :)
På den andra hälften gjorde vi längder med mandelmassa och vanlijsocker i.
Det är jätte lätt att göra:
Dela upp degen i fyra delar. Kavla ut en del till en rektangel (typ 20 * 30 cm). Bre ut smör/margarin på. Riv på 100-150 g mandelmassa och strö över ca. ½ dl vaniljsocker. Rulla ihop rektangeln från långa sidan och inåt (så att den blir lång och inte kort). Ta sedan en sax eller kniv och skär rullen i 2-4 cm tjocka skivor, nästan till botten (skär alltså INTE loss dem från rullen). Ta sedan varannan skiva åt höger och varannan åt vänster och lägg dem ner vågrätt i längdens riktning. Jäs i 15-30 minuter, pensla med ägg och strö på pärlsocker och grädda på 200 °C i ca 15-20 minuter.

Nice va?!?

Pepparkaksreceptet är Mias mammas recept. Så ta till vara på denna hushållsskatt, för jag skriver ner det enbart en gång!

Detta behöver du till Marinas pepparkakor:

  • 200 g mörk sirap
  • 400 g socker (ca. 5 dl)
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 msk malen pommeransskal
  • 2 tsk bikarbonat
  • 300 g margarin
  • 3 ägg
  • 800-900 g vetemjöl

Blanda socker, sirap och kryddor i en kastrull. Låt det smälta och sjuda.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt bikarbonat. Låt smöret smält i blandningen. Tillsätt äggen när blandningen svalnat något, ett ägg i sänder. Bland till sist i vetemjölet.
Låt gärna degen stå täckt i kylskåpet över natten för att bli så god som den kan bli.

Kavla ut till den tjocklek och de former som passar dig (min fru och svärmor tycker att grisarna är snyggast och godast). Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter på 200 °C.

Mmmmm....

Receptet på mjuk pepparkaka med lingon tar vi en annan gång om intresset finns.

Allt klart och redo. Var så god och ät!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken