lördag 9 oktober 2010

Lingongrova?

För ett tag sedan så gjorde jag ett försök att baka en hemmavariant av Skogaholmslimpa.
Skogaholmslimpan är en av de svenska klassikerna och det finns nog få personer i detta avlånga land som inte har ätit den (kanske dock medvetna glutenintoleranta).
Dock få finns det en limpa som överträffar alla andra gällande försäljningssiffror. Det mina vänner är Lingongrova (enligt EAN-försäljningssiffror 2008).

Så i onsdags så bestämde jag mig att göra ett försök på detta bröd.

Så, vad slängde jag i då?

Jag börjande med att anordna en surdeg av vete och en skållning av råg och graham.

Till surdegen tog jag 250 g vetemjöl och 250 g vatten till 50 g vetesurdeg. Blanda och låta stå över dagen.
Till skållningen tog jag 200 g grovt rågmjöl, 50 g grahamsmjöl och 300 g kokande vatten. Samma sak här. Blanda ihop och låt stå över dagen.

När jag kom hem från jobbet var det dags att börja baka!

Ingredienser:

  • 250 g vatten
  • 15 g jäst
  • 500 g vetesurdeg
  • Skållen
  • 100 g honung
  • 200 g rågmjöl (grov eller fint)
  • 500-600 g vetemjöl (gärna special)
  • 2 dl (150 g) lingonbär
  • 3-4 tsk salt

Blanda samman allt i runt 10 minuter (ta i mer mjöl och degen är för lös). Degen blir sådär lagom fast och ganska kletig. Jag vet att det är en ganska rejäl och stor deg så ni får skala ner den om det är så att er maskin inte pallar med.
Kletig deg inför jäsningen

Hur som helst. Låt jäsa i ca. 2-3 timmar i en lätt oljad bunke.

Ihopvik så att det blir lite finare och lättare att baka ut

Färdigjäst!!! :(


Baka sedan ut till två härligt stora limpor på en plåt. Sätt på ugnen till 275 °C. När ugnen är varm så grädda brödet i först 5 minuter. Sänk sedan till 200 °C och grädda vidare i 30-40 minuter.


När sedan brödet är klart måste den vila ordentligt länge innan man kan skära upp det. Efter att den svalnat lite grand kan du svepa in den i en bakduk och därefter påsa den. Låt den vila i påsen över natten och dagen därpå är den klar.

Jag skivade upp en av limporna för tidigt och den klimpade ihop jätte mycket! Aja aj!


Klappat och klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jästboken