söndag 22 augusti 2010

Hemmagjord ketchup

Ketchup! Denna gudasända tomat och kryddblandning som passar till det mesta.
Jag ser mig inte som en sådan person som har ketchup på en massa konstiga och olämpliga rätter. Men Mia tycker det ibland, så man kan väl se så saker på olika sätt. Jag tror i alla fall att jag är värre när det gäller lingonsylt, men den historien tar vi en annan gång.

Hur som helst så hittade Mia detta recept på www.tastline.som.

Skitlätt att göra, men en förutsättning är att man har en blender / stavmixer / matberedare, annars blir det en mycket grov ketchup.
Detta behöver du:
Mums med färska råvaror
  • 5 tomater
  • 1 lök, liten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 dl farinsocker (jag använde muscavado)
  • 1 msk worcestersås
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Så här gör du:

  1. Skålla tomaterna (lägg dem i kokande vatten i typ en minut. Skölj dem i kallt vatten och riv sedan av skalet).
  2. Hacka tomaterna i bitar.
  3. Finhacka lök och vitlök.
  4. Lägg i allt i en kastrull, koka upp och låt sedan puttra i ca 30 minuter.
  5. Låt det svalna något och mixa sedan till en slät ketchup.
  6. Om den blivit för tjock tillsätt lite vatten och blanda. För min del var det snarare tvärt om. När det var klart var det för rinnig och jag kokade den lite till.
  7. Blev tillslut runt 0,5 l hemmagjord ketchup!
  8. Burka den och förvara i kylskåpet!

Klappat och klart!!!

3 kommentarer:

  1. Tänkte att du skulle uppskatta det här på samma sätt som jag gjorde.

    http://www.ted.com/talks/peter_reinhart_on_bread.html

    SvaraRadera
  2. Feels like a fairly simple recipe.. but slightly bland..
    Id try it with some more spices.. and maybe even pickle the tomatoes for a week or two.!

    puss!


    Check This:
    Raw Materials

    The main ingredients of ketchup are tomatoes, sweeteners, vinegar, salt, spices, flavorings, onion, and/or garlic. The types of sweetener used are usually granulated cane sugar or beet sugar. Other sweeteners include dextrose or liquid sugar in the form of corn or glucose syrup. The white vinegar, commonly 100-grain distilled, helps to preserve the ketchup. The spices commonly used to enhance the flavor of the tomatoes are allspice, cassia, cinnamon, cayenne, cloves, pepper, ginger, mustard, and paprika. Some manufacturers believe that whole spices produce a superior, more mild flavor than ground spices or spice oils. More modern processes use premixed or encapsulated spices, which are easier to use but more expensive. Whatever the form, spices must be of a high quality.

    The various brands of ketchup have slightly different formulas, which vary primarily in the amounts of spices or flavorings. Thicker consistencies require a greater ratio of sugar and spices relative to the tomato juice. Occasionally formulas must be slightly adjusted according to variations in the acid and sugar content of tomatoes, which occurs with changes in growing conditions and types of tomatoes.


    Read more: How ketchup is made - ingredients of, manufacture, making, history, used, processing, product, industry, machine, Raw Materials, The Manufacturing Process of ketchup, Quality Control http://www.madehow.com/Volume-2/Ketchup.html#ixzz0zZzUAaIM

    SvaraRadera
  3. Ok. Här kommer kommentaren du bad om... :)

    Lite oförskämt att bara påstå att receptet är fattigt utan att ha smakat det. Dessutom är väl smaken som baken. Jag tyckte att det var hemskt gott och en grymt bra bas att utgå ifrån. sedan är det bara att bara att lägga till det man vill ha med för stunden eller för ändamålet.

    Hur som helst. Prova själv eller kom hit på spagetti och köttfärssås med hemmagjord ketchup vetja!

    Puss på dig med!

    SvaraRadera

Jästboken